dissabte, 29 de març del 2014

La costa torrejada de Santa Susanna

Torres de Guaita i castells al Maresme (Font: Consorci de Turisme)
Les incursions dels pirates de Barberia (Nord Africans) van ser molt freqüents a partir del segle XV i van tenir el seu punt àlgid als segles XVI i XVII. Es per aquest motiu que el litoral català es fortificà amb torres de guaita, les quals principalment la seva funció era com a talaia d’observació, de defensa i també de refugi. Per tant, era important que estiguessin situades en llocs estratègics i la seva proximitat entre elles i altres edificis propers permetés advertir el perill mitjançant la comunicació visual utilitzant foc, fum o miralls. Depenent de la seva situació tenien unes característiques específiques: les que es trobaven a primera línia de mar estaven equipades amb canons (Torres artillades) i servien per prevenir l’atac abans que es produís el desembarcament; un altre tipus de torres eren les que es trobaven adossades a masies; i les que es trobaven en punts més allunyats de la costa simplement servien de vigilància i en cas de necessitat eren utilitzades com a refugi.

L’any 1453 es dóna un fet històric de suma importància, els turcs prenen Constatinoble i tanquen les vies comercials de l’Orient al mateix temps i fins les darreries del segle XV van en augment les incursions dels pirates al litoral català. El rei Ferran “El Catòlic” ordena que totes les poblacions de la costa es fortifiquin, així es reparen antigues torres de guaita o defensa i se’n van construir de noves al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII la qual cosa va fer que la costa del Maresme fos anomenada “Costa Torrejada”. Avui dia es mantenen dretes més de cinquanta torres, algunes de les quals han estat restaurades.

divendres, 28 de març del 2014

Esferificación inversa de tomate


Con esta técnica podemos gelificar un líquido mediante la esferificación directa o inversa. Esta última consiste en conseguir una esfera que siempre es líquida por dentro.
  •  Objetivo: Esferificar 200 grams de agua de tomate mediante la adición de una dosis de XANTANA y 10 dosis de GLUCO.
  • Reacción:  [ Alginato]- Na +  [Gluconolactato]Ca2+ -->  [Alginato]-Ca2+ + [Gluconolactato]- Na+  
  •  Material:  Necessitaremos una balanza electrónica, una batidora eléctrica, un colador (un chino), dos cuencos de vidrio   ( uno para el  baño de alginato de sodio y  otro para el agua de tomate), un triturador y los potes con los productos que necesitamos.