diumenge, 27 de desembre del 2015

Parc del Tres Turons (20-12-15)


Parc dels Tres Turons
Dins de l'entramat urbanístic de Barcelona es troben set turons, contraforts avançats de Collserola, que en el passat van ser explotats per extreure'n pedra calcària. Els turons que trobem són: el Turó d'en Modolell (110m), el Turó de Monterols (121m), el Turó del Putxet (181m), el Turó de la Peira (133m), el Turó de la Creueta del Coll o d'en Falcó (249m), el Turó del Carmel o d'en Mora (267m) i el Turó de la Rovira (261m). Aquests tres últims turons formen part de l'anomenat Parc dels tres Turons que es troben encerclats a la imatge que podeu veure a continuació.
https://runningperbarcelona.wordpress.com/rutes-per-barcelona/els-turons-de-barcelona/


A continuació podeu veure la ruta que comença a la parada de metro Guinardó/Hospital de Sant Pau i transcorre pels tres turons que conformen l'anomenat Parc dels Tres Turons i, passa pel Turó de Collserola, Turó de Vallparc, després s'arriba fins al Tibidabo, Turó de Mont i s'acaba a la Plaça de Sarrià.
Powered by Wikiloc


El primer punt d'interès de la ruta és el Turó de la Rovira, situat al Districte d'Horta-Guinardó, mirador des del qual es poden contemplar unes vistes privilegiades de la ciutat.


En aquest espai, actualment de lliure accés, es troben restes de plataformes antiaèries que durant la Guerra Civil van formar part de la defensa activa de la ciutat. Aquestes plataformes contenien canons Vickers 105 mm (com el de la imatge de sota) i van ser de molta utilitat per fer front als bombardejos que va patir Barcelona a partir del febrer de l'any 1937.

La visió que és té de la ciutat des d'aquest punt és de 360º. Es pot contemplar per exemple la serralada de Collserola i el cim del Tibidabo.


El següent punt d'interès de la ruta és el Turó del Carmel o conegut també com la "Muntanya Pelada". Al vessant sud occidental d'aquest turó es troben els vestigis de les mines de ferro de Can Xirot, que demostren que durant una època, a mitjans del segle XIX, a Barcelona hi hagut buscadors d'or i de fet una llei permetia explotar les mines que hi havia a la muntanya.


Des d'aquest punt podem visualitzar el Turó de la Rovira...



... i el Turó de la Creueta del Coll, que a continuació anem a visitar.



Sota d'aquest turó es troba el Parc de la Creueta del Coll, un espai que en el seu dia havia estat la pedrera del Coll




Si continuem la ruta anem a parar al Turó de Collserola, el qual dóna el nom a la Serra de Collserola i, des d'on es poden contemplar els tres turons.



També podem contemplar ja de més aprop el parc d'atraccions del Tibidabo



La ruta també passa aprop de l'Observatori Fabra



I pel parc d'Atraccions del Tibidabo! 



Sobre els nostres caps albirem la Torre de Collserola, punt des del qual es pot obtenir una vista panoràmica excel·lent de la ciutat, sempre i quan el dia no estigui emboirat :)



Continuant l'itinerari arribem al Turó de Mont, que originà el barranc el barranc i la font del seu nom. Ens comenta un dels acompanyants de l'excursió que just en aquest emplaçament hi havia hagut la idea de projectar l'actual Torre de Collserola.




I baixant per les escales de la Font del Mont...




Arribem a la Font del Mont! ja des d'aquí el camí transcorre passant pel Peu del Funicular fins a arribar al punt final de l'excursió