dilluns, 28 de març del 2016

Galerna del Cantàbric (26-03-16)

Cada any té lloc aquest fenomen tan espectacular que sol produir-se cap a finals d'abril i finals de setembre a la zona compresa entre Astúries i la costa vasco-francesa. També és possible veure'l a d'altres punts del planeta com el litoral californià, el sud d'Australia o d'Àfrica.

Què és i com es forma aquest fenomen? (Veure imatge) Abans de l'arribada d'un front fred provinent de l'oest, és bastant habitual tenir dies amb cels sense cap núvol, ambient amb humitats baixes i més càlid del que sol ser habitual, pel fet que predomina el vent de component sud-oest. Quan arriba la massa d'aire associada al front fred, més humida i molt més freda, es produeix un interacció entre aquestes dues masses d'aire que fa que es produeixi un canvi brusc de la direcció del vent de component sud-oest a nord-oest, que es va propagant d'oest a est per tot el litoral. Aquest fenomen comporta que es produeixen ratxes de vent que poden ser superiors als 100km/h, un descens en la temperatura i de la pressió molt notable en qüestió de minuts (de més de 10ºC en alguns casos), formació de tempestes i pluges molt intenses i alteració marítima, amb onades que poden arribar a superar els 8 metres d'alçada. Val a dir que aquest fenomen un cop ha arribat a la seva etapa de màxima intensitat sol durar un pocs minuts i, tan bon punt arriba a la seva fase de dissipació el vent disminueix la seva intensitat.

Font: http://www.eldiariomontanes.es/


Encara que són difícils de predir, avui dia amb els models meteorològics dels que disposem es pot arribar a veure més o menys en quin moment es produirà aquest gir brusc de la direcció del vent i, d'aquesta manera emetre una alerta meteorològica. En aquest cas, l'Agència Vasca de Meteorologia (Euskalmet) havia emès aquest comunicat en el que alertava que es podia produir aquest fenomen des de les 19.00 fins les 22:00.

Prediccions models meteorològics


Hirlam

AROME


Harmonie



En aquest cas, la galerna que es va produir el dissabte 26 i, que es va desplaçar al llarg de la costa vasca, va provocar una davallada de les temperatures des del 22-24ºC fins els 12ºC, amb ratxes de vent que van superar els 110km/h en algunes zones litorals.

A continuació podeu veure una de les fotos que es va fer viral a les xarxes socials i que va ser captada pel geògraf Imanol Zuaznabar des de la localitat de Sopelam a uns 15km de Bilbao. Realment espectacular aquesta foto i, d'alguna manera es pot tenir una petita idea quina és la manifestació característica del fenomen.



Pàgines consultades:

1)http://www.cazatormentas.net/foro/reportajes-meteorolgicos/galerna-frontal-26-de-marzo/?PHPSESSID=q30as2avd1ja0ftj5vebl0gct0

2)http://www.eldiariomontanes.es/cantabria/201506/21/galerna-cantabrico-abre-temporada-20150621000110-v.html?ns_campaign=WC_MS&ns_source=BT&ns_linkname=Scroll&ns_fee=0&ns_mchannel=TW

3)http://cadenaser.com/emisora/2016/03/27/radio_bilbao/1459059647_027185.html

4)http://www.abc.es/sociedad/20140129/abci-galerna-cantabrico-temporal-201401291201.html