dissabte, 27 d’agost del 2016

El col·leccionista de termòmetres: 'The Thermometer Man'

Autor foto: Steve Haines  (Font: http://www.worldrecordacademy.com/)
Siguem o no aficionats a la méteo tots utilitzem o hem utilitzat aquest tipus d'instrument per mesurar la temperatura de l'aire, encara que n'hi ha de diferents tipus destinats a mesurar per exemple la temperatura corporal o de l'aigua. Però de ben segur que no n'hi ha cap persona al món que en tingui o n'hagi tingut tants com en Richard T. Porter, el qual va entrar a formar part el juliol del 2003 del Llibre Guinness dels Rècords: [+]


Porter va començar a col·leccionar termòmetres de tot tipus tot just quan estava acabant la seva carrera com a professor de ciència a Lexington (Kentucky). Aquest tipus el feia servir per educar al seus alumnes, fet que va fer que sorgís la seva passió per reunir aquesta immensa col·lecció. Molts d'ells els va anar adquirint en punts de venta ambulant i algunes botigues d'antiguitats. D'altres fins i tot, ell que era molt manetes, els reparava. Després d'algunes dècades viatjant per tots els Estats Units i per 20 països de diferents continents i, sobretot després de la mort de la seva filla per un tumor cerebral, a la qual li havia promès que algun dia faria alguna cosa amb la seva immensa col·lecció. I sota aquesta promesa l'any 1993 va obrir un museu exposant totes les seves adquisicions (més de 5000 termòmetres!), fet que va originar que a la ciutat on residia, Onset (Massachusetts), fos coneguda com "la capital mundial del termòmetre". 

Malauradament fa uns anys Porter va vendre la seva col·lecció a Joel N. Myers, el fundador i president de AccuWeaher, empresa on la seva seu principal es troba ubicada a State College (Pensilvània). Myers ha mantingut durant força temps el que es considera com la col·lecció més gran de baròmetres antics i, ara ja disposa de la major col·lecció de termòmetres, la qual serà de gran interès per tots aquells que són amants dels objectes antics d'aquesta mena.

A la següent pàgina podem tenir una petita idea de quins termòmetres formaven part de la col·lecció de Porter: [+

Per exemple hi ha el "Philometer", amb el dibuix de la famosa marmota Phil, qui prediu el 2 de febrer si el hivern ha arribat a la seva fi o encara continuarà sis setmanes més.

També hi ha aquestes arracades en forma de termòmetre, les quals van ser donades al museu de Porter per una senyora de 95 anys que les havia tingut des de la seva infantesa.